ΠΡΟΟΙΜΙΟ
Η Σπίθα δεν είναι κόμμα, είναι ρεύμα κοινωνίας που συγκροτεί κίνημα αντίστασης με επίκεντρο τον ανεξάρτητο πολίτη, που αισθάνεται την ανάγκη να αντιδράσει στο σημερινό αδιέξοδο και να συμβάλει με τις όποιες δυνάμεις του στην έξοδο της πατρίδας μας από την βαθειά κρίση στην οποία μας οδήγησε η διεθνής κρίση του καπιταλισμού και οι εξαρτημένοι από διεθνή κέντρα εξέχοντες πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι μαζί με το σύνολο του πολιτικού κόσμου, που συμμετείχε ενεργητικά ή παθητικά στον κατήφορο της δημόσιας ζωής από το 1974 έως σήμερα.
Στόχος η ανάπτυξη ενός ΠΑΛΛΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ από την βάση του λαού που θα συγκρουστεί μετωπικά με όλους εκείνους που δεν θέλουν τον λαό να αποφασίζει και να ζει ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ και ΚΥΡΊΑΡΧΟΣ.
Όταν η Δημοκρατία δε λειτουργεί και η λαϊκή κυριαρχία φαλκιδεύεται, το Σύνταγμα, με το ακροτελεύτιο άρθρο του, αναγνωρίζει το δικαίωμα και επιβάλλει την υποχρέωση στο Λαό να υπερασπιστεί μόνος του, με τις δικές του δυνάμεις, τα κυριαρχικά του δικαιώματα και τη δημοκρατία.
Το Κ.Α.Π. ΣΠΙΘΑ είναι ένας χώρος διαλόγου και κοινής δράσης των Ελλήνων πολιτών, που κινείται πέρα και πάνω από τις πολιτικές παθογένειες, τα συμπλέγματα και τις φαυλότητες που κυριαρχούσαν την προηγούμενη περίοδο και που τόσο βαθιά στην κρίση έχουν βυθίσει το λαό μας.
Αποτελεί ένα διάβημα προς τον ελληνικό λαό να αυτό-οργανωθεί βάσει των καλύτερων κοινοτικών και αντιστασιακών του παραδόσεων. Οδηγοί μας στον νέο αγώνα για την ελευθερία, οι λαμπρές σελίδες που
έχει γράψει ο λαός μας, το ακριτικό αντιστασιακό του πνεύμα, η επανάσταση του '21, η μεγάλη Εθνική Αντίσταση του '40-'44, ο αντιαπαοικιακός αγώνας της Κύπρου το 55-59, ο αντιδικτατορικός αγώνας και η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πνοή μας, ο ιδιαίτερος αέρας της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης που διαποτίζει όλους τους αγώνες των Ελλήνων.
έχει γράψει ο λαός μας, το ακριτικό αντιστασιακό του πνεύμα, η επανάσταση του '21, η μεγάλη Εθνική Αντίσταση του '40-'44, ο αντιαπαοικιακός αγώνας της Κύπρου το 55-59, ο αντιδικτατορικός αγώνας και η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πνοή μας, ο ιδιαίτερος αέρας της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης που διαποτίζει όλους τους αγώνες των Ελλήνων.
Οι κανόνες λειτουργίας του κινήματός μας στηρίζονται στην αρχή της ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και της δίκαιης ανισότητας.
Ο κανονισμός λειτουργίας είναι ευθύνη όλου του κινήματος και τηρείται όπως είναι και όπως ψηφίζεται από όλους σε πανελλαδική ψηφοφορία που διεξάγεται μετά την κοινή συνεδρίαση των αντιπροσώπων ( κοινό των Ελλήνων συνέδριο ) όπου και διαμορφώνονται οι τελικές προτάσεις.
Ο κάθε ανεξάρτητος πολίτης που μετέχει στο κίνημά μας είναι ίσος απέναντι σε όλους και κανένας δεν είναι ανώτερος ή κατώτερος από τον άλλον.
Η λειτουργία του κινήματός μας αναπτύσσεται ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ χωρίς διακρίσεις με κέντρο τις ομάδες δράσης και ανάπτυξης ( ΣΠΙΘΕΣ ) , τις συνελεύσεις των πόλεων – τομέων ,τις συνελεύσεις των νομών, την Ελεγκτική Επιτροπή και το κεντρικό συμβούλιο που απαρτίζεται από τους εκπροσώπους των πόλεων την ΣΠΙΘΑ ΤΟΥ ΜΊΚΗ ΘΕΟΔΩΡΆΚΗ τον ίδιο ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Η μόνη καθοδήγηση του κινήματος είναι η ιδεολογία του η οποία εκφράζεται από την ιδρυτική διακήρυξη – τις ομιλίες του Μίκη Θεοδωράκη και τις συλλογικές αποφάσεις των συνδιασκέψεων και των συνεδρίων του.
Όλοι όσοι βρεθούν σε κάποια υπεύθυνη θέση θα πρέπει να διαθέτουν κοινό ήθος, κοινή αγωγή, ευγένεια και φυσικά τον ίδιο σεβασμό προς τις δημοκρατικές διαδικασίες και όσο είναι δυνατόν να προσπαθούν να απαλλαγούν από τις αρνητικές εμπειρίες και συνήθειες ενός αμαρτωλού παρελθόντος, που αναγκαστικά κουβαλάμε όλοι μέσα μας.
Βασικός στόχος του κινήματος είναι η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
Όλες μας οι ενέργειες γίνονται για την επίτευξη αυτού του στόχου και για να τον πετύχουμε ενεργοποιούμε την πατριωτική μας συνείδηση και αγωνιζόμαστε για ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ολόκληρου του Ελληνικού Λαού που είναι και ο μόνος κυρίαρχος να φέρει την ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ως μορφή μιας σύγχρονης εξουσίας από τον λαό για τον λαό.
Η Ελλάδα ανήκει στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα !
Άρθρο 1 ( ΣΠΊΘΑ)
Η Σπίθα δημιουργήθηκε για να δώσει λόγο σε κείνους που δεν μπορούν να έχουν! Αυτή είναι η ουσία της ιδέας της Σπίθας σε κάθε περιοχή, με τελικό στόχο να γίνει σε κάθε γειτονιά.
1ο Σπίθα ονομάζεται η ομάδα πολιτών που
(α) συμφωνούν στις βασικές αρχές και την ιδεολογία του Κ.Α.Π. όπως προκύπτουν
από τις ομιλίες και τις δημόσιες τοποθετήσεις του Μίκη Θεοδωράκη, με αφετηρία
την ομιλία του, την 1η Δεκεμβρίου 2010 και έως σήμερα
(β) αποδέχονται τον κανονισμό λειτουργίας του Κινήματος.
2ο Η σπίθα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και αποφασίζει για τις δράσεις που θα πραγματοποιήσει.
3ο Παλεύει για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου ΠΑΛΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΏΤΟΥ με άλλες κινήσεις – προσωπικότητες που συμφωνούν στον κοινό αυτό στόχο.
Γι' αυτό το τεράστιο έργο θα πρέπει να επιστρατεύσουμε γύρω απ' αυτόν τον στόχο τους καλλίτερους επιστήμονες και διανοητές, που μαζί με τη βάση του Λαού θα επεξεργαστούν όλα τα υλικά για τη δημιουργία του Σχεδίου διακυβέρνησης που θα ανταποκρίνεται απόλυτα στα τρία βασικά μας ιδεώδη και που θα έχουν τη σφραγίδα της ελληνικότητας και των επιτευγμάτων και απαιτήσεων της εποχής μας στο υψηλότερό τους σημείο.
4ο Η σπίθα εκλέγει γραμματεία με διεκπεραιωτικό χαρακτήρα και ταμία για την καλύτερη λειτουργία της.
5ο Η Σπίθα έχει το προσωνύμιο της δράσης της η οποία μπορεί να αφορά μία περιοχή ή ένα χώρο δουλειάς ή ένα κλάδο ή μία ιδιότητα πολιτών ή ένα χώρο εκπαίδευσης.
6ο εκλέγει ανακλητό εκπρόσωπο όπου χρειάζεται ο οποίος λογοδοτεί στην συνέλευση και κρίνεται από όλους.
7ο Η συγκρότηση κάθε νέας ΣΠΙΘΑΣ, γίνεται με την φυσική παρουσία των πολιτών που την απαρτίζουν, τουλάχιστον 5 , καθώς και δύο μελών από το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - συντονιστικό πόλης, στην οποία ανήκει η ΣΠΙΘΑ (τα οποία και προσυπογράφουν στο σχετικό «Πρακτικό Συγκρότησης» της ΣΠΙΘΑΣ).
Η συγκρότηση της ΣΠΙΘΑΣ, ολοκληρώνεται όταν αυτή αναρτηθεί στο σχετικό κατάλογο της κεντρικής ιστοσελίδας του ΚΑΠ και πάρει κωδικό αριθμό.
Άρθρο 2οΣΠΙΘΙΤΗΣ – ΣΠΙΘΙΤΡΙΑ
1η Για να γίνει κανείς μέλος ( ΣΠΙΘΙΤΗΣ - ΤΡΙΑ ) της συλλογικής προσπάθειάς μας είναι απαραίτητο :
Α να δέχεται τις βασικές αρχές και την ιδεολογία του Κ.Α.Π. όπως προκύπτουν
από τις ομιλίες και τις δημόσιες τοποθετήσεις του Μίκη Θεοδωράκη, με αφετηρία
την ομιλία του, την 1η Δεκεμβρίου 2010 και έως σήμερα
Β να αποδέχεται τον κανονισμό λειτουργίας του Κινήματος.
2η Είναι απαραίτητο να αιτηθεί την συμμετοχή του στην ΣΠΙΘΑ που τον ενδιαφέρει και θα γίνει δεκτός από την συμπεριφορά του στον κοινό αγώνα που δίνουμε αφού όλοι κρίνουμε και κρινόμαστε για αυτά που κάνουμε και όχι μόνο για αυτά που λέμε.
3η Ο καθένας δηλώνει τι μπορεί να προσφέρει και δέχεται την ευθύνη να πραγματοποιήσει τις δράσεις που συναποφασίζονται από το σύνολο των μελών της ομάδας που βρίσκεται. Αν πιστεύει ότι οι δράσεις κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση προς τους στόχους του κινήματος τότε το δημοσιοποιεί στο συμβούλιο της πόλης του και στο κεντρικό συμβούλιο και εξηγεί τους λόγους που τον κάνουν το πιστεύει. Κάθε δημοσιοποίηση εκτός κινήματος θεωρείτε πράξη που φέρνει σε δύσκολη θέση το κίνημα και δεν επιτρέπεται.
Όλα χρειάζονται να λειτουργούν μέσα στο κίνημα και όποια προβλήματα υπάρχουν να λύνονται εσωτερικά – γρήγορα με υπευθυνότητα , διαφάνεια , καθαρότητα και δημοκρατικά.
4η Τα μέλη μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες της Σπίθας εφόσον παρακολουθούν κανονικά τις κατά τόπους συνελεύσεις και συνεισφέρουν την ελάχιστη οικονομική συνδρομή προς το εγχείρημα, όπως αυτή καθορίζεται από τις κατά τόπους συνελεύσεις.
5η Σπιθίτης που δεν μετέχει σε δράσεις δεν έχει ψήφο στην συνέλευση ούτε και εκλέγεται έως ότου να ξανασυμμετάσχει σε μία δράση. Εξαιρείτε το μέλος που δικαιολογημένα δεν μπορεί λόγω ασθενείας ή για άλλο σοβαρό λόγο. Βασικό χαρακτηριστικό μέλους Σπίθας πρέπει να είναι η δράση του. ¨όλα τα μέλη αναλόγως της ηλικίας γνώσεων φυσικής κατάστασης κλπ συνεισφέρουν ανάλογα στις δράσεις που ψηφίζονται από τη Σπίθα. Γι' αυτό θεσπίζεται το θεώρημα «ένα δικαίωμα - μία υποχρέωση», δηλ. δικαίωμα στη ψηφοφορία , υποχρέωση στη δράση.
6η Ο κάθε Σπιθίτης/τρια έχει ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με όλους τους Σπιθίτες – τριες
Μπορεί να μετέχει σε όποια σπίθα θέλει αλλά εκλέγει και εκλέγεται μόνο σε μία Σπίθα στην οποία το δηλώνει εγγράφως και κοινοποιείτε σε όλο το κίνημα διαμέσου των γραμματειών από την Σπίθα έως το κεντρικό συμβούλιο .
7η Σπιθίτης/τρια που εκλέγεται ή κληρώνεται και αναλαμβάνει θέση σε ένα από τα συμβούλια – συντονιστικά του ΚΑΠ, δεν μπορεί να διατηρεί θέση και σε άλλο συμβούλιο – συντονιστικό του Κινήματος, εξαιρουμένης μόνο της θέσης του/της ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΠΙΘΑΣ
Δομή του κινήματος
Η συνέλευση είναι το αποφασιστικό όργανο του κινήματος και όλο το κίνημα αναπτύσσεται με βάση τις αποφάσεις των συνελεύσεων οι οποίες λειτουργούν με βάση την ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η μειοψηφούσα άποψη καταγράφεται και γίνεται γνωστή σε όλους ή δυνατόν σε όλη την Ελλάδα.
Άρθρο 3ο ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΛΗΣ – ΤΟΜΈΑ ( διασπιθική ολομέλεια )
1η Απαρτίζεται από όλα τα μέλη των Σπιθών που αναπτύσσονται σε μία πόλη – τομέα ( ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ )
Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ είναι θεσμικό Όργανο του Κινήματος, συνεπώς η ένταξη
κάθε ΣΠΙΘΑΣ που λειτουργεί στην ίδια πόλη – τομέα , είναι
υποχρεωτική. Σπίθα που δεν μετέχει στην συνέλευση πόλης δεν έχει θέση στο Κ.Α.Π.
2η Α. Συνέρχεται ταχτικά μία φορά τον μήνα. Σε περίπτωση που οι συνθήκες δεν το ευνοούν το αργότερο κάθε δύο μήνες.
Β Έκτακτα όταν ζητηθεί από τα μισά μέλη της πόλης.
3η Ορίζει τις ομάδες εργασίας – δράσης για όλη την πόλη όπου είναι υποχρεωτική η παρουσία του κάθε ΣΠΙΘΙΤΗ σε τουλάχιστον μία από αυτές. Σπιθίτης που δεν μετέχει σε δράσεις δεν έχει ψήφο στην συνέλευση ούτε και εκλέγεται σε οποιοδήποτε Συμβούλιο – Συντονιστικό έως ότου να ξανασυμμετάσχει σε μία δράση. Εξαιρείτε το μέλος που δικαιολογημένα δεν μπορεί λόγω ασθενείας ή για άλλο σοβαρό λόγο που τον εκθέτει στην συνέλευση και αυτή αποφασίζει.
Προτεινόμενες ομάδες δράσεις - εργασίας : Εξορμήσεων, Αλληλεγγύης , Ανεργίας, Τοπικής οικονομίας, Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής, Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού, Θεμάτων Νεολαίας, Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τηλεδημοκρατίας – multimedia, Ομογένειας κ.λπ.
4η Μελετά τα τοπικά προβλήματα Η σωστή και πλήρης ενημέρωση του λαού είναι το μέγιστο καθήκον όλων των σπιθιτών. Η συνέλευση ορίζει τους εκπρόσωπους που θα μιλάνε στα ΜΜΕ .
Η πρώτη καθημερινή δραστηριότητα της κάθε Σπίθας είναι να πληροφορείται για όλα τα σημαντικά τοπικά, εθνικά και διεθνή γεγονότα και να παίρνει δημόσια θέση με ανάλογους σχολιασμούς και τοποθετήσεις
5η Ορίζει εκπρόσωπους σε συνεργασία με το Κεντρικό συμβούλιο που θα έρχονται σε συνεννόηση με άλλες κινήσεις πολιτών – προσωπικότητες κ.λ.π. για την ανάπτυξη του ΠΑΛΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ και κοινές δράσεις πολιτών στην πόλη – τομέα.
6η Η συνέλευση ορίζει γραμματεία όπου τηρεί τα πρακτικά συνελεύσεων και κατάλογο των μελών ο οποίος ενημερώνεται σε κάθε συνέλευση ( απογραφή )
7η Οι αποφάσεις της συνέλευσης παίρνονται με πλειοψηφία 50+1 των μελών των σπιθών και δεσμεύει το σύνολο των μελών .
8η Α. από κάθε σπίθα εκλέγονται δύο σπιθίτες/τριες και ένας αναπληρωματικός που αποτελούν το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ πόλης. Η εκλογή τους γίνεται εντός της συνέλευσης πόλης όπου και ακούγονται όλες οι απόψεις και οι αντιρρήσεις για τα πρόσωπα . Η διάρκεια της θητείας τους ορίζεται για τρείς συνεχόμενες συνελεύσεις .
Β. οι θέσεις του συντονιστικού πόλης είναι όλες αιρετές και ανακλητές
Σε περίπτωση παραίτησης ή μη συμμετοχής για λόγους υγείας ή άλλους ανωτέρας βίας η θέση αντικαθίσταται από τον αναπληρωματικό της ιδίας Σπίθας που εκλέχτηκε στην προηγούμενη συνέλευση .
Άρθρο 4ο ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΗΣ
1η το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - συντονιστικό πόλης έχει καθήκον να εφαρμόσει τις αποφάσεις της συνέλευσης .
2η να συντονίσει τις ομάδες εργασίας – δράσης και να παρακολουθεί τα πάντα σε όλη την πόλη.
3η Να προτείνει λύσεις για προβλήματα που δημιουργούνται μεταξύ των σπιθών της πόλης ή των μελών . Αν το πρόβλημα εξακολουθήσει να υπάρχει μετά την πρόταση του συντονιστικού τότε συστήνεται 5μελής ανεξάρτητη επιτροπή η οποία αφού μελετήσει το πρόβλημα καλώντας τα μέλη που διαφωνούν μεταξύ τους σε ακρόαση, προτείνει λύση στο συντονιστικό όπου με την σειρά του κοινοποιεί την πρόταση στις σπίθες , στο νομαρχιακό συμβούλιο , στο κεντρικό συμβούλιο και φυσικά στην ίδια την συνέλευση πόλης για να πάρει την τελική απόφαση όπου και είναι δεσμευτική για όλους. Σε περίπτωση ασυμφωνίας της συνέλευσης τότε καλείται το κεντρικό συμβούλιο του Κ.Α.Π. που έχει και την ευθύνη να δώσει οριστική λύση.
4η Οργάνωση συγκεντρώσεων, ομιλιών, συζητήσεων σε κάθε περιοχή
5η Καθήκον ο πολλαπλασιασμός των Σπιθών, ώστε να φτάσουμε ως την τελευταία συνοικία και ως το τελευταίο χωριό
6ηνα θέτει εσωτερικά ερωτήματα – δημοψηφίσματα για να ξέρει η συνέλευση πόλης τις απόψεις των μελών
7η να βρίσκει τα κοινά σημεία ιδεολογικού και πολιτικού προβληματισμού, κοινούς στόχους και κοινές μεθόδους λειτουργίας, κοινή δράση, συντονισμό και βηματισμό προς την ίδια κατεύθυνση σε επίπεδο Πόλης.
8η καθήκον να ενημερώνει για τα προβλήματα της πόλης και να προτείνει λύσεις στο κεντρικό συμβούλιο και όλο το ΚΑΠ
9η Φροντίζει για τη δημιουργία Οικονομικών Πόρων του ΚΑΠ στην περιοχή του.
Άρθρο 5ο Συνέλευση νομού – τομέα ( διασπιθική ολομέλεια )
1η Απαρτίζεται από όλα τα μέλη των Σπιθών που αναπτύσσονται
σε ένα νομό – τομέα ( ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ )
Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ είναι θεσμικό Όργανο του Κινήματος, συνεπώς η ένταξη
κάθε ΣΠΙΘΑΣ που λειτουργεί στον ίδιο νομό , είναι
υποχρεωτική.
2η Α. Συνέρχεται ταχτικά μία φορά κάθε δύο μήνες .Σε περίπτωση που οι συνθήκες δεν το ευνοούν το αργότερο κάθε τρεις μήνες
Β. Έκτακτα όταν ζητηθεί από τα μισά μέλη του νομού.
3η Σκοπός της συνέλευσης είναι να αναδείξει τα προβλήματα του νομού και να πάρει τις πρωτοβουλίες εκείνες ώστε να αναπτύξει το κίνημα σε όλο τον νομό.
4η Η συνέλευση ορίζει γραμματεία όπου τηρεί τα πρακτικά συνελεύσεων και κατάλογο των σπιθών στον νομό ο οποίος ενημερώνεται σε κάθε συνέλευση ( απογραφή ).
5η Η συνέλευση εκλέγει προεδρείο συντονισμού της συζήτησης και εφορευτική επιτροπή για τις διαδικασίες εκλογών. Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν είναι υποψήφιοι στις εκλογές.
6η Ορίζει εκπρόσωπους σε συνεργασία με το Κεντρικό συμβούλιο που θα έρχονται σε συνεννόηση με άλλες κινήσεις πολιτών – προσωπικότητες κ.λπ. για την ανάπτυξη του ΠΑΛΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ και κοινές δράσεις πολιτών στην πόλη – τομέα.
7η Οι αποφάσεις της συνέλευσης παίρνονται με πλειοψηφία 50+1 των μελών των σπιθών και δεσμεύει το σύνολο των μελών
8η Α. σε κάθε συνέλευση εκλέγονται δύο σπιθίτες και ένας αναπληρωματικός από κάθε συνέλευση πόλης, όπου αποτελούν το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ του νομού έως την επόμενη συνέλευση . Η εκλογή τους γίνεται εντός της συνέλευσης του νομού όπου και ακούγονται όλες οι απόψεις για το ποιοι είναι κατάλληλοι ή όχι. Στην επόμενη συνέλευση μπορούν να ξαναβάλουν υποψηφιότητα αλλά όχι για πάνω από τρεις συνελεύσεις διαρκούς θητείας .
Β. οι θέσεις του συντονιστικού του νομού είναι όλες αιρετές και ανακλητές
Σε περίπτωση παραίτησης ή μη συμμετοχής για λόγους υγείας ή άλλους ανωτέρας βίας η θέση αντικαθίσταται από τον αναπληρωματικό της ιδίας συνέλευσης πόλης.
9η Α Στην συνέλευση του νομού εκλέγονται οι σύμβουλοι για το κεντρικό συμβούλιο σε μία συνεδρίαση ( ολομέλεια ) το αργότερο 10 μέρες μετά το συνέδριο
( ειδική Συνέλευση εκλογής κεντρικών συμβούλων συντονιστών ) με ευθύνη του συμβουλίου του νομού , τα συμβούλια των πόλεων και της επιτροπής εκλογής αντιπροσώπων που καθορίζεται από το συνέδριο για αυτό τον λόγο.
Η συνέλευση πρέπει να λάβει υπόψη της τις αποφάσεις του συνεδρίου και να εκλέξει αυτούς που κατά την γνώμη της θα εφαρμόσουν αυτές και μόνο τις αποφάσεις καλύτερα.
Β η διαδικασία ορίζεται ως εξής :
1. δικαίωμα για την συμμετοχή στο κεντρικό συμβούλιο έχουν όλοι οι σπιθίτες/τριες του νομού που έχουν δικαίωμα ψήφου ,σύμφωνα με το 3ο άρθρο παράγραφος 3η του παρόντος κανονισμού και που είναι στο κίνημα τουλάχιστον ΕΝΑ έτος με βάση τον κατάλογο μελών που τηρεί τόσο η σπίθα όσο και το συμβούλιο – συντονιστικό πόλης και το κεντρικό συμβούλιο και ενημερώνεται σε κάθε συνέλευση πόλης. Αυτό δεν ισχύει στο πρώτο συνέδριο του Κ.Α.Π.
2. Ο κάθε νομός εκλέγει τους Σπιθίτες/τριες για το κεντρικό συμβούλιο – συντονιστικό του ΚΑΠ . σύμφωνα με το εκλογικό μέτρο του νομού – τομέα του που προκύπτει από το 8ο άρθρο του παρόντος κανονισμού λειτουργίας.
3. Οι εκλεγμένοι συναντώνται στα γραφεία ενός από τους νομούς της περιφέρειας παρουσία των τοπικών συμβούλων των πόλεων και όποιον Σπιθίτη/τρια επιθυμεί και διεξάγουν μεταξύ τους κλήρωση. Ανάλογος του εκλογικού μέτρου που ισχύει για την περιφέρεια που ανήκουν αναδεικνύονται αυτοί που θα γίνουν μέλη του Κεντρικού συμβουλίου – συντονιστικού σύμφωνα με το 8ο άρθρο του παρόντος κανονισμού λειτουργίας.
4. Οι Σπιθίτες/τριες που δεν κληρώθηκαν αποτελούν τα μέλη του ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Άρθρο 6ο ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΥ – ΤΟΜΕΑΣ
1η το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - συντονιστικό του νομού έχει καθήκον να εφαρμόσει τις αποφάσεις της συνέλευσης .
2η να συντονίσει τις δράσεις των πόλεων σε όλο τον νομό.
3η να καταγράφουν και να ιεραρχούν τα προβλήματα σε όλες τις πόλεις στον νομό ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα για το πως χρειάζεται να κινηθεί η δράση σε όλο τον νομό
4η Οργάνωση συγκεντρώσεων, ομιλιών, συζητήσεων σε κάθε πόλη που δεν υπάρχουν ΣΠΙΘΕΣ
5η Καθήκον ο πολλαπλασιασμός των Σπιθών, ώστε κάθε πόλη να έχει έστω και μία σπίθα
6η να θέτει εσωτερικά ερωτήματα – δημοψηφίσματα για να ξέρει η συνέλευση του νομού τις απόψεις των μελών
7η να βρίσκει τα κοινά σημεία ιδεολογικού και πολιτικού προβληματισμού, κοινούς στόχους και κοινές μεθόδους λειτουργίας, κοινή δράση, συντονισμό και βηματισμό προς την ίδια κατεύθυνση σε επίπεδο Νομού.
8η καθήκον να ενημερώνει για τα προβλήματα του νομού και να προτείνει λύσεις στο κεντρικό συμβούλιο και όλο το ΚΑΠ
Άρθρο 7ο Περιφερειακό συμβούλιο
Είναι το συμβούλιο εκείνο που έχει εκλεγεί από τις συνελεύσεις
των νομών – τομέων σύμφωνα με το 5ο άρθρο 9η παράγραφος και ειδικά από την παράγραφο το Β4.
1ο λειτουργεί όπως και το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - συντονιστικό πόλης εκτός του άρθρου 3 με βάση όμως τα θέματα όλης της περιφέρειας
4ο Οργάνωση συγκεντρώσεων, ομιλιών, συζητήσεων , δράσεων σε κάθε νομό και ιδιαίτερα εκεί που δεν υπάρχει σπίθα .
5η Καθήκον ο πολλαπλασιασμός των Σπιθών, ώστε κάθε νομός να έχει έστω και μία σπίθα
6η να βρίσκει τα κοινά σημεία ιδεολογικού και πολιτικού προβληματισμού, κοινούς στόχους και κοινές μεθόδους λειτουργίας, κοινή δράση, συντονισμό και βηματισμό προς την ίδια κατεύθυνση σε επίπεδο Νομού.
7η καθήκον να ενημερώνει για τα προβλήματα της περιφέρειας και να προτείνει λύσεις στο κεντρικό συμβούλιο και όλο το ΚΑΠ
Άρθρο 8ο Κατάλογος περιφερειών
Αποδοχή της σημερινής διαίρεσης της χώρας σε Δήμους και Περιφέρειες, μέχρι που νεότερες μελέτες να καθορίσουν κάτι διαφορετικό και δημιουργικότερο.
Χάρτης της Ελλάδας με αριθμημένες τις περιφέρειες.
Η περιφέρεια διαιρείται σε έξι περιφερειακές ενότητες – νομούς
Θράκη : Έβρου : 1 σύμβουλος , Ξάνθης : 1 σύμβουλος, Ροδόπης : 1 σύμβουλος
Ανατολική Μακεδονία : Δράμας : 1 σύμβουλος , Θάσου : 1 σύμβουλος Καβάλας : 1 σύμβουλος
Οι σύμβουλοι για το κεντρικό συμβούλιο κληρώνονται από τους νομούς ΘΡΑΚΗΣ ένας και από τους νομούς ανατολικής Μακεδονίας ένας
Η περιφέρεια αντιπροσωπεύεται στο κεντρικό συμβούλιο με
ΔΥΟ σύμβουλους
Η περιφέρεια διαιρείται σε επτά περιφερειακές ενότητες – νομούς
Ημαθίας : 2 σύμβουλοι , Θεσσαλονίκης ( πέντε διαμερίσματα ) : 6 σύμβουλους, ,Κιλκίς : 1 σύμβουλος ,Πέλλας : 1 σύμβουλος , Πιερίας : 1 σύμβουλος , Σερρών : 1 σύμβουλος , Χαλκιδικής : 1 σύμβουλος
Οι σύμβουλοι για το κεντρικό συμβούλιο κληρώνονται ως εξής : τρείς από Θεσσαλονίκης ένας από Ημαθίας και δύο από όλους τους άλλους νομούς μαζί .
Η περιφέρεια αντιπροσωπεύεται στο κεντρικό συμβούλιο με
ΕΞΙ σύμβουλους
Επιπλέον, το Άγιο Όρος στη χερσόνησο του Άθω ανήκει στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας η σπίθα του λαμβάνει μέρος σε όποια συνέλευση πόλης το επιθυμεί.
Η περιφέρεια διαιρείται σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες – νομούς
Γρεβενών : 1 σύμβουλος , Καστοριάς : 1 σύμβουλος , Κοζάνης : 1 σύμβουλος , Φλώρινας : 1 σύμβουλος .
Οι σύμβουλοι για το κεντρικό συμβούλιο κληρώνονται από όλους τους νομούς μαζί
Η περιφέρεια αντιπροσωπεύεται στο κεντρικό συμβούλιο με ΕΝΑ σύμβουλο
4. Ηπείρου
Η περιφέρεια διαιρείται σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες – νομούς.
Άρτας : 1 σύμβουλος , Θεσπρωτίας : 1 σύμβουλος , Ιωαννίνων : 1 σύμβουλος , Πρέβεζας : 1 σύμβουλος .
Οι σύμβουλοι για το κεντρικό συμβούλιο κληρώνονται από όλους τους νομούς μαζί
Η περιφέρεια αντιπροσωπεύεται στο κεντρικό συμβούλιο με ΕΝΑ σύμβουλο
η περιφέρεια διαιρείται σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες – νομούς
Καρδίτσας : 1 σύμβουλος ,Λάρισας: 1 σύμβουλος , Μαγνησίας : 1 σύμβουλος , Τρικάλων : 1 σύμβουλος .
Οι σύμβουλοι για το κεντρικό συμβούλιο κληρώνονται από όλους τους νομούς μαζί
Η περιφέρεια αντιπροσωπεύεται στο κεντρικό συμβούλιο με ΔΥΟ σύμβουλους
Η περιφέρεια διαιρείται σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες – νομούς.
Κέρκυρας: 1 σύμβουλος , Κεφαλληνίας: 1 σύμβουλος , Λευκάδας : 1 σύμβουλος , Ζακύνθου : 1 σύμβουλος .
Οι σύμβουλοι για το κεντρικό συμβούλιο κληρώνονται από όλους τους νομούς μαζί
Η περιφέρεια αντιπροσωπεύεται στο κεντρικό συμβούλιο με ΕΝΑ σύμβουλο
Η περιφέρεια διαιρείται σε τρεις περιφερειακές ενότητες – νομούς
Αιτωλοακαρνανίας 1 σύμβουλος , Αχαΐας 2 σύμβουλοι , Ηλείας 1 σύμβουλος .
Οι σύμβουλοι για το κεντρικό συμβούλιο κληρώνονται ως εξής : ένας από Αχαΐα και ένας από τους άλλους νομούς .
Η περιφέρεια αντιπροσωπεύεται στο κεντρικό συμβούλιο με ΔΥΟ σύμβουλους
Η περιφέρεια διαιρείται σε πέντε περιφερειακές ενότητες – νομούς
Βοιωτίας : 1 σύμβουλος , Ευβοίας : 1 σύμβουλος , Ευρυτανίας : 1 σύμβουλος , Φθιώτιδας : 1 σύμβουλος , Φωκίδας : 1 σύμβουλος ,
Οι σύμβουλοι για το κεντρικό συμβούλιο κληρώνονται από όλους τους νομούς μαζί
Η περιφέρεια αντιπροσωπεύεται στο κεντρικό συμβούλιο με ΔΥΟ σύμβουλους
Η περιφέρεια διαιρείται σε επτά περιφερειακές ενότητες - τομείς
Ο τομέας Α Κεντρικός Τομέας Αθηνών ( ζώνη Α’ Αθήνα 7 σύμβουλους - ζώνη Β΄ 2 σύμβουλοι )
Ο τομέας Β΄ Νότιος Τομέας Αθηνών 2 σύμβουλοι , Ο τομέας Γ΄ Βόρειος Τομέας Αθηνών 2 σύμβουλοι , Ο τομέας Δ΄ Δυτικός Τομέας Αθηνών 2 σύμβουλους ,
Ο τομέας Ε΄ Δυτικής Αττικής 2 σύμβουλους Ο τομέας ΣΤ΄ Ανατολικής Αττικής 2 σύμβουλους , Ο τομέας Ζ ’ Πειραιώς και Νήσων 4 σύμβουλους .
Η περιφέρεια αντιπροσωπεύεται στο κεντρικό συμβούλιο με δεκατέσσερις σύμβουλους
Οι σύμβουλοι στο κεντρικό συμβούλιο κληρώνονται ως εξής : Ο τομέας Α΄έξι θέσεις . πέντε από την ζώνη Α΄ και ένας από την ΖΩΝΗ Β΄.
Ο τομέας Β΄ για μία θέση, Ο τομέας Γ΄ για μία θέση , Ο τομέας Δ΄ για μία θέση , Ο τομέας Ε΄ για μία θέση , Ο τομέας ΣΤ΄ για μία θέση , Ο τομέας Ζ ’ για δύο θέσεις . μία Πειραιά και μία Νήσων
Ο τομέας Α΄ εντάσσεται Η Περιφερειακή ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών
στη ζώνη Α΄ η Πόλη των Αθηνών - δήμος Αθηναίων . 7 διαμερίσματα
στη ζώνη Β΄ Οι δήμοι Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνος, Ηλιούπολης, Δάφνης-Υμηττού.
Ο τομέας Β’ εντάσσεται Η Περιφερειακή ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών που περιλαμβάνει τους δήμους Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αγίου Δημητρίου.
Ο τομέας Γ’ Περιφερειακή ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών που περιλαμβάνει τους δήμους Πεντέλης, Κηφισιάς, Μεταμορφώσεως, Ηρακλείου, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου, Ψυχικού-Φιλοθέης, Χολαργού-Παπάγου, Νέας Ιωνίας, Βριλησσίων, Αγ. Παρασκευής, Χαλανδρίου.
Ο τομέας Δ ’ εντάσσεται Η Περιφερειακή ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών που περιλαμβάνει τους δήμους Αιγάλεω, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού.
Ο τομέας Ε ’ εντάσσεται Η Περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής που περιλαμβάνει τους δήμους Ελευσίνας, Άνω Λιοσίων, Ασπροπύργου, Βιλίων, Ερυθρών, Ζεφυρίου, Μάνδρας, Μεγαρέων, Νέας Περάμου.
Ο τομέας ΣΤ ’ εντάσσεται Η Περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής περιλαμβάνει τους δήμους Παλλήνης, Αγίου Στεφάνου, Αναβύσσου, Αρτέμιδος, Αυλώνος, Αχαρνών, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Γέρακα, Γλυκών Νερών, Καλυβίων Θορικού, Κερατέας, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Νέας Μάκρης, Παιανίας, Ραφήνας, Σπάτων-Λούτσας.
Ο τομέας Ζ ’ εντάσσεται Η Περιφερειακή ενότητα Πειραιώς και Η Περιφερειακή ενότητα Νήσων που περιλαμβάνει τους δήμους Πειραιώς ( πεντε διαμερίσματα ), Κορυδαλλού, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος. Σαλαμίνας Αίγινας, Τροιζηνίας, Κυθήρων, Αγκιστρίου, , Σπετσών, Ύδρας Πόρου.
Δήμοι Πολεοδομικού Συγκροτήματος Αθηνών
10. Πελοποννήσου
Η περιφέρεια διαιρείται σε πέντε περιφερειακές ενότητες – νομούς.
Αρκαδίας : 1 σύμβουλος , Αργολίδας : 1 σύμβουλος , Κορινθίας : 1 σύμβουλος , Λακωνίας : 1 σύμβουλος ,Μεσσηνίας : 1 σύμβουλος .
Οι σύμβουλοι για το κεντρικό συμβούλιο κληρώνονται από όλους τους νομούς μαζί
Η περιφέρεια αντιπροσωπεύεται στο κεντρικό συμβούλιο με ΔΥΟ σύμβουλους
11. Βορείου Αιγαίου
Αποτελείται από πέντε Περιφερειακές Ενότητες – νομούς.
Λέσβου 1 σύμβουλος, Λήμνου 1 σύμβουλος ,Χίου 1 σύμβουλος Σάμου 1 σύμβουλος, Ικαρίας 1 σύμβουλος
Οι σύμβουλοι για το κεντρικό συμβούλιο κληρώνονται από όλους τους νομούς μαζί
Η περιφέρεια αντιπροσωπεύεται στο κεντρικό συμβούλιο με ΕΝΑ σύμβουλο
- Νοτίου Αιγαίου Η περιφέρεια διαιρείται σε δύο περιφερειακές ενότητες – νομούς.
Κυκλάδων 1 σύμβουλος , Δωδεκανήσου 1 σύμβουλος
Οι σύμβουλοι στο κεντρικό συμβούλιο κληρώνονται από όλους τους νομούς μαζί
Η περιφέρεια αντιπροσωπεύεται στο κεντρικό συμβούλιο με ΕΝΑ σύμβουλο
αποτελείται από τέσσερις περιφερειακές ενότητες – νομούς
Ηρακλείου 1 σύμβουλος Λασιθίου 1 σύμβουλος Ρεθύμνου 1 σύμβουλος Χανίων 1 σύμβουλος
Οι σύμβουλοι για το κεντρικό συμβούλιο κληρώνονται από όλους τους νομούς μαζί
Η περιφέρεια αντιπροσωπεύεται στο κεντρικό συμβούλιο με ΔΥΟ σύμβουλους
Άρθρο 9ο Το συνέδριο
1η Το συνέδριο είναι η κοινή ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ εκπροσώπων του Κ.Α.Π. από όλες τις πόλεις της Ελλάδας και των οργανώσεων που αναπτύσσονται στο εξωτερικό με σκοπό να συναποφασίσουν τις τελικές προτάσεις προς τον λαό για τις θέσεις, την πολιτική, τη στρατηγική και το πρόγραμμα διακυβέρνησης της Χώρας με βάση τις αποφάσεις που έχουν παρθεί από τις ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ των σπιθών και των συνελεύσεων των πόλεων – τομέων.
2η Το τακτικό συνέδριο συγκαλείται από το Κεντρικό Συμβούλιο ΚΑΘΕ ΔΥΟ (2 ) ΧΡΟΝΙΑ , το οποίο ετοιμάζει την ημερήσια διάταξη. Αποστέλλει το πρόγραμμα προς όλες τις «Σπίθες» τρείς (3) μήνες πριν την έναρξη του, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει τα θέματα του συνεδρίου, τον τόπο και το χρόνο του συνεδρίου.
.3η Ο αριθμός ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ για το συνέδριο καθορίζεται ως εξής: ΣΠΙΘΑ έως 50 μέλη εκλέγει 2 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ, από 51 έως 100 μέλη εκλέγει 3 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ, από 101 έως 200 μέλη εκλέγει 4 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ.
Επίσης λαμβάνει μέρος η ΣΠΊΘΑ του Μίκη και φυσικά ο ίδιος.
3η εκλέγεται προεδρείο εντός του συνεδρίου μαζί με γραμματεία για την καλλίτερη λειτουργία του συνεδρίου.
4η ο χρόνος ομιλίας των συνέδρων αποφασίζεται εντός του συνεδρίου .
5η Οι σύνεδροι συναποφασίζουν για τα κείμενα που κατόπιν των τοποθετήσεων και του προσυνεδριακού διαλόγου θα μπουν σε ψηφοφορία εντός του συνεδρίου.
Οι προτάσεις του συνεδρίου που τίθονται σε ψηφοφορία δεν αφορούν για κανένα λόγο την ιδεολογία του κινήματος η οποία είναι και η βασική αξία που υπηρετούμε όλοι .
6η Οι σύνεδροι συναποφασίζουν για τα τελικά κείμενα του κανονισμού λειτουργίας, που θα μπουν σε Πανελλαδική ψηφοφορία όλων των μελών του κινήματος. Ο κανονισμός λειτουργίας είναι ευθύνη όλων των μελών και ψηφίζεται από όλα τα μέλη.
Επίσης σε περίπτωση φανερής διχογνωμίας για κάποιο ζήτημα συναποφασίζουν ποιες διαφορετικές θέσεις επί ενός θέματος θα μπουν σε Πανελλαδική ψηφοφορία για να αποφασίσουν τελικά ΌΛΑ τα μέλη του Κ.Α.Π.
Η ψηφοφορία διεξάγεται εντός 10 ημερών από την ανάρτηση των αποφάσεων του συνεδρίου στην κεντρική ιστοσελίδα του κινήματος, με ευθύνη των σπιθών και των συμβουλίων των πόλεων ταυτόχρονα σε όλες τις πόλεις με ευθύνη των σπιθών και των συμβουλίων των πόλεων και ανακοινώνονται τα αποτελέσματα μετά το πέρας της διαδικασίας στην επίσημη ιστοσελίδα του κινήματος. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας η γραμματεία και το προεδρείο του συνεδρίου. Ανακοινώνουν το τελικό αποτέλεσμα συνολικά στην ιστοσελίδα του κινήματος όπου και είναι η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του συνεδρίου και έτσι το συνέδριο λήγει.
7η Οι αποφάσεις του συνεδρίου είναι υποχρεωτικές για όλα τα μέλη του κινήματος
8η στο συνέδριο ορίζεται επιτροπή εκλογής των αντιπροσώπων από τις περιφέρειες που μαζί με τις επιτροπές των πόλεων και των νομών έχουν την ευθύνη να εκλεγούν τα μέλη για το κεντρικό συμβούλιο σύμφωνα με το 5ο άρθρο 9η παράγραφος του παρόντος κανονισμού.
9η Η γραμματεία του συνεδρίου μαζί με το προεδρείο έχουν την ευθύνη να αναρτήσουν τις αποφάσεις του εντός τριών ημερών στην κεντρική ιστοσελίδα του κινήματος και να τις στείλουν σε όλες τις ΣΠΙΘΕΣ.
10η Το ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Το έκτακτο Συνέδριο έχει όλες τις αρμοδιότητες και εξουσίες που έχει και το τακτικό Συνέδριο.
- Μπορεί να συγκληθεί μεταξύ δύο τακτικών Συνεδρίων, εφ’ όσον το ζητήσουν, είτε το κεντρικό συμβούλιο είτε τα μισά εγγεγραμμένα μέλη του Κινήματος, είτε ΣΠΙΘΕΣ που αντιπροσωπεύουν τα 2/5 των τότε εγγεγραμμένων Σπιθών.
- Η σύγκληση του εκτάκτου Συνεδρίου πραγματοποιείται με ευθύνη του κεντρικού Συμβουλίου, το αργότερο εντός 60 ημερών από τη στιγμή που διατυπώθηκε το σχετικό αίτημα.
- Για τους συνέδρους, ισχύουν οι πρόνοιες του τακτικού συνεδρίου.
Άρθρο 10ο Ελεγκτική Επιτροπή
Η Ελεγκτική Επιτροπή, αποτελεί το ανώτερο ελεγκτικό όργανο του
Κινήματος.
- Η κύρια αποστολή του είναι ο έλεγχος των αποφάσεων και πράξεων του κεντρικού συμβουλίου, κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
- Η ΕΛΕΠ ελέγχει την, εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου , τήρηση των ηθικών, ιδεολογικών και πολιτικών πλαισίων που θέτει η ιδρυτική Διακήρυξη της 1ης Δεκέμβρη και το Συνέδριο, καθώς και των κανονιστικών, τα οποία θέτει ο κανονισμός λειτουργίας του ΚΑΠ.
- Η ΕΛΕΠ απαρτίζεται από 35 μέλη.
- Τα μέλη που απαρτίζουν την ΕΛΕΠ, κληρώνονται μεταξύ αυτών που το επιθυμούν, κατά το Συνέδριο.
- Το κάθε μέλος της ΕΛΕΠ έχει το δικαίωμα να ασκήσει έλεγχο σε κάθε πράξη οποιουδήποτε μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου , καταθέτοντας γραπτή αναφορά που αποστέλλεται στα υπόλοιπα μέλη της ΕΛΕΠ.
- Εφ’ όσον το 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών της ΕΛΕΠ συμφωνούν, η αναφορά αποστέλλεται στην ΟΜΑΔΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ του Κεντρικού Συμβουλίου και κοινοποιείται στο ελεγχόμενο μέλος.
- Το ελεγχόμενο μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου, υποχρεούται να απαντήσει μέσα στις επόμενες 15 μέρες, κοινοποιώντας την απάντησή του σε όλα τα μέλη της ΕΛΕΠ.
- Η ΕΛΕΠ, σε διαδικτυακή συνεδρίασή της, αποφασίζει με 50%+1 επί των εγγεγραμμένων μελών της για την απαλλαγή ή τιμωρία του ελεγχόμενου.
- Η ποινή, ορίζεται από την ΕΛΕΠ, ταυτόχρονα με την απόφασή της.
Οι ποινές που μπορεί να επιβάλλει η ΕΛΕΠ, σε μέλος του ΠΟΣΥ, είναι:
- ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
- ΕΠΙΠΛΗΞΗ
- ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΑΠΟ ΤΟ Κεντρικό Συμβούλιο – Συντονιστικό
Άρθρο 11ο Το κεντρικό συμβούλιο
1η Το κεντρικό συμβούλιο αποτελείτε από :
Α. τον ΜΙΚΗ ΘΕΩΔΟΡΆΚΗ πρόεδρο του ΚΑΠ. η θέση είναι προσωποπαγής, μη ανακλητή. Για λόγους όμως ισότητας εκλέγεται δια βοής από το συνέδριο ( άμεση δημοκρατία – δίκαιη ανισότητα ) .
Β. Τα μέλη που ψηφίστηκαν από τις συνελεύσεις των νομών και μετά κληρώθηκαν από όλους τους νομούς της περιφέρειας τους με βάση το εκλογικό μέτρο της εκάστοτε περιφέρειας. ΣΥΝΟΛΟ 37 . Σε περίπτωση που δεν έχουμε εκπρόσωπο από μία περιφέρεια γιατί δεν έχουμε σπίθες εκεί τότε η θέση μένει κενή. Όταν δημιουργήσουμε σπίθες της περιφέρειας που δεν έχουμε σπίθες τότε με ευθύνη του Κεντρικού συμβουλίου καλεί συνέλευση νομού με σκοπό να εκλεγούν – κληρωθούν τα μέλη που λείπουν.
Γ. μέλη της Σπίθας του ΜΊΚΗ ΘΕΟΔΩΡΆΚΗ Σύμφωνα με το 12ο άρθρο του παρόντος κανονισμού λειτουργίας.
Δ. και τιμητικά ένας από τις σπίθες του ελληνισμού εκτός συνόρων.
Τα ονόματα των μελών του ανακοινώνονται μετά την πρώτη συνεδρίαση
Τα μέλη του κεντρικού συμβουλίου είναι ίσα μεταξύ τους και είναι ανακλητά ,εκτός του Μίκη Θεοδωράκη.
2η Το κεντρικό συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά μία φορά κάθε δύο μήνες σε ολομέλεια με την φυσική παρουσία όλων των μελών του και πέραν τούτου όποτε το κρίνει αναγκαίο.
Βρίσκεται όμως σε διαρκή συνεδρίαση, αφού τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό ( ίντερνετ – τηλεδιασκέψεις κλπ.).
Το κεντρικό συμβούλιο (ολομέλεια ) συγκαλείτε πέραν του προκαθορισμένου χρόνου ( τακτική συνεδρίαση ) και όταν ζητηθεί από τα μισά μέλη του έγγραφος.
3η εφαρμόζει τις αποφάσεις του συνεδρίου, τις αποφάσεις των συνδιασκέψεων και τις αποφάσεις των πανελλαδικών ψηφοφοριών.
4η Το κεντρικό συμβούλιο εκλέγει πολιτικό συμβούλιο
Που αποτελείτε από τον Μίκη Θεοδωράκη πρόεδρο και οκτώ μέλη του κεντρικού συμβουλίου.
Δύο από την σπίθα του Μίκη και έξι από τους εκπροσώπους των νομών
Το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ συντονίζει τις δραστηριότητές του Κεντρικού Συμβουλίου – Συντονιστικού και εκπροσωπείται, από τριμελή ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
5η Στο Κεντρικό Συμβούλιο – Συντονιστικό λειτουργούν οι έξης ομάδες :
- ΟΜΑΔΑ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ευθύνεται :
- για την εσωτερική επικοινωνία του ΚΑΠ-Σπίθα πανελλαδικά.
- για τη σωστή και δυνατή διάδοση των μηνυμάτων του Κινήματος στην κοινωνία
- ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΕΩΝ
- Ευθύνεται για τη μελέτη και εφαρμογή μεθόδων προσέλκυσης και ένταξης στην ΚΑΠ-Σπίθα, πολιτών
- ΟΜΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
- Αναλαμβάνει τη δημιουργία πόρων εσόδων για το ΚΑΠ-Σπίθα
- Καταστρώνει προϋπολογισμούς λειτουργίας του Κινήματος και δράσεων και φροντίζει για την κάλυψή τους
- Ορίζει ΤΑΜΙΑ, που είναι υπεύθυνος για την λεπτομερή καταγραφή των εισπράξεων και πληρωμών που γίνονται προς και από το ταμείο του ΚΑΠ, καθώς και την για φύλαξη του ταμείου.
- ΟΜΑΔΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
Φροντίζει :
- για την ερμηνεία αμφιλεγόμενων σημείων του κανονισμού αυτού
- για την τήρηση του ηθικού, ιδεολογικού και κανονιστικού πλαισίου από ενέργειες και αποφάσεις των οργάνων αυτής της οργάνωσης.
- Ερωτώμενη, συμβουλεύει το Κεντρικό Συμβούλιο – Συντονιστικό και το Πολιτικό Συμβούλιο για την παρέκκλιση ή μη, των πλαισίων αυτών, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
- ΟΜΑΔΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ του ΚΑΠ
- Συμβουλεύει το ΠΟΣΥ και την ΕΓ για τη νομιμότητα αποφάσεων και ενεργειών του ΚΑΠ.
- και όσες ομάδες κρίνει το συμβούλιο ότι πρέπει να έχει ώστε να είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ
6η ΤΟ κεντρικό συμβούλιο συγκαλεί πανελλαδικές ή περιφερικές τακτικές συνδιασκέψεις ανάμεσα σε δύο συνέδρια τουλάχιστον μία στον ενδιάμεσο χρόνο από τα συνέδρια ( ένα έτος ) και έκτακτες όποτε κρίνει ότι χρειάζονται ή αν ζητηθεί από τα μισά μέλη του κινήματος ή τα 2/3 των σπιθών με έγγραφη αίτηση τους.
7η Η θητεία των συμβούλων διαρκεί από συνέδριο σε συνέδριο και δεν ξεπερνά τις δύο συνεχόμενες θητείες
σε περίπτωση απώλειας θέσης συμβούλου συγκαλείτε έκτακτα το περιφερειακό συμβούλιο ,της περιφέρειας που απωλέσθη η θέση και παρουσία των περιφερειακών συμβούλων και του αναπληρωτή του νομού που απωλέσθη η θέση , ενός τουλάχιστον γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου και όποιου Σπιθίτη/τρια το επιθυμεί και διεξάγεται κλήρωση για την κατάληψη της θέσης σύμφωνα με το 5ο άρθρο παράγραφος 9η του παρόντος κανονισμού λειτουργίας.
8η Ο τρόπος λειτουργίας του Κεντρικού Συμβουλίου , πέραν των ανωτέρω, προσδιορίζεται με απόφαση του ίδιου οργάνου, αμέσως μετά την πρώτη συνεδρίασή του (εντός 15 ημερών).
Άρθρο 12 Η σπίθα του Μίκη Θεοδωράκη
1η Αποτελείτε από : τον Μίκη Θεοδωράκη Συντονιστή και μέλη της είναι προσωπικότητες κοινής αποδοχής που συνεργάζονται απευθείας με αυτόν.
2η Τα μέλη της Σπίθας του Μίκη υποχρεούνται να συμμετέχουν στις συνελεύσεις των πόλεων και των νομών που ανήκουν και ει δυνατόν να πηγαίνουν σε όσες περισσότερες ανά την Ελλάδα μπορούν για να μπορούν έτσι να έχουν την επαφή που χρειάζεται ώστε να ξέρουν τα προβλήματα από πρώτο χέρι και να βοηθούν στην επίλυσή τους με το κύρος , την γνώση και την εμπειρία τους .
Μέλος που αδικαιολόγητα δεν συμμετέχει σε συνελεύσεις πόλεων, νομών θεωρείτε ότι περιφρονεί τους σπιθίτες/τριες και καταγγέλλεται στην ελεγκτική επιτροπή.
Σημείωση των συντακτών Η σπίθα του Μίκη είναι η πρώτη σπίθα που άναψε και την άναψε ο ίδιος την 1η Δεκεμβρίου του 2010 διακηρύσσοντας την θέλησή του να δημιουργηθεί το Κ.Α.Π. με το βιβλίο του που το ονόμασε «ΣΠΙΘΑ » και λέγοντας επί λέξη εκείνη την ημέρα : « γι' αυτό ακριβώς ονομάζω το βιβλίο αυτό «Σπίθα». Μια μικρή σπίθα που ελπίζω να αντέξει στον άνεμο των εχθρών μας αποζητώντας μιαν άλλη και μιαν άλλη και ακόμα μιαν άλλη σπίθα, έως ότου φουντώσει η καθαρτήρια φωτιά που θα μας σώσει.»
ΜΕΤΑ αλλά και πριν την διακήρυξη στο πλευρό του βρέθηκαν κάποιες προσωπικότητες πατριώτες , που ονομάστηκαν αργότερα συμβουλευτική επιτροπή . Κάποιοι άντεξαν από την επίθεση που δέχτηκε το όλο εγχείρημα . Κάποιοι άλλοι έφυγαν μη συμφωνώντας με τον ΜΙΚΗ. Όμως για μας ο ΜΙΚΗΣ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του εγχειρήματος όχι γιατί θέλουμε ένα προσωποπαγές κίνημα αλλά γιατί τον εμπιστευόμαστε και πιστεύουμε ότι χωρίς αυτόν δεν θα μας δίνονταν ποτέ η ευκαιρία να ελπίζουμε στην ¨καθαρτήρια φωτιά που θα μας σώσει¨ τόσο εμπεριστατωμένα και δημοκρατικά που το χειρίστηκε έως σήμερα. Θα μπορούσε να πει : ξέρετε κάτι εγώ σας τα είπα και όταν θα με χρειαστείτε θα σας τα πω και πάλι και να είναι τώρα σπίτι του και να μας αφήσει μόνους. Ή θα μπορούσε να μας πει : εγώ με τόση πείρα σας προτείνω αυτούς για ηγεσία και όποιος θέλει ας έρθει στο κοπάδι. Αντίθετα παρά τα προβλήματα της υγείας του και την απογοήτευση που πήρε όλον αυτόν τον καιρό επιμένει να φέρεται ως γνήσιος επαναστάτης και με ανοικτή την αγκαλιά προς όλους. Είναι παρόν για να βοηθήσει και όχι για να καπελώσει και πιστεύουμε ότι αν τον βοηθούσε περισσότερο η υγεία του θα είχαμε σαρώσει το σύστημα και δημιουργήσει από καιρό το παλλαϊκό μέτωπο.
Στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε κανένας δεν περισσεύει αλλά και κανένας δεν έχει την αυθεντία. Όλοι κρινόμαστε και πιστεύουμε ότι παρά την λυσσαλέα μάχη που δίνει όλο το σύστημα της εξάρτησης εναντίον μας θα βρούμε την περπατησιά μας για έναν ποιο σύντομο δρόμο προς την τελική λύση του εγχειρήματος.
Η σπίθα του Μίκη έχει μέσα προσωπικότητες και χαρακτήρες που θα βοηθήσουν το κίνημα. Ο συντονισμός λείπει και η μεγάλη απειρία των περισσοτέρων από εμάς να λειτουργήσουμε συλλογικά σεβόμενοι με ειλικρίνεια ο ένας τον άλλον.
Διαβάζοντας τις προτάσεις που μέχρι στιγμής έχουν γίνει για τον κανονισμό λειτουργίας διαπιστώνουμε ότι προσωπικότητες που ανήκουν ουσιαστικά στην ΣΠΙΘΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ θα θέσουν υποψηφιότητα στο συνέδριο.
Μπράβο τους που θέλουν κάτι τέτοιο και που βάζουν τον εαυτό τους ίσος προς ίσον όπως είναι και η φιλοσοφία του κινήματός μας. Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι πράττουν με αίσθημα ισότητας και δικαιοσύνης. Άλλωστε ο ίδιος ο Μίκης τους αγκάλιασε και αυτοί όλους μας, στον κοινό αγώνα για την λευτεριά.
Δεν νομίζουμε ότι τίθεται θέμα υποψηφιότητας αφού αν ρωτηθεί το συνέδριο πιστεύουμε ότι και δια βοής θα τους αναγνωρίσει το δικαίωμα να βοηθούν το κίνημα από ένα υπεύθυνο τομέα. Ποιος μπορεί να πει όχι στον Κο Κασιμάτη ή στον Κο Αλευρομάγειρο ή στον Κο Ζουράρη ή στον Κωνσταντακόπουλο ή στον κ Νεάρχου ;
Θα θέλαμε βέβαια έναν απολογισμό της προσωρινής συμβουλευτικής επιτροπής και να μας πουν πέρα του τι πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουμε και τι πήγε κατά την γνώμη τους στραβά.
Προτείνουμε λοιπόν όσους επιθυμεί ο Μίκης να βρίσκονται στην ΣΠΙΘΑ του να μετέχουν στο κεντρικό συμβούλιο - συντονιστικό και φυσικά με την σύμφωνη γνώμη τους και του ίδιου του Μίκη αρκεί ο αριθμός τους να μην αλλάζει τους συσχετισμούς της συνέλευσης του κεντρικού συμβουλίου και να μετέχουν στις συνελεύσεις των πόλεων και του νομού που βρίσκονται .
Η απόφαση αυτή είναι ευθύνη του συνεδρίου που θα αποφασίσει για αυτό
Με την ευκαιρία θέλουμε να πούμε ότι ό παρόν κανονισμός που προτείνουμε και που να σημειώσουμε ότι δεν είμαστε ειδικοί σε κάτι τέτοιο αλλά κάναμε μία προσπάθεια να βοηθήσουμε με τις προτάσεις μας , μπορεί να θέλει σε επιμέρους άρθρα συμπλήρωση ώστε οι κανόνες να είναι όλο και ποιο ξεκάθαροι αλλά πιστεύουμε ότι αυτοί που θα μετέχουν σε όλα τα συμβούλια μπορούν να εφαρμόσουν με βάση την Άμεση Δημοκρατία και την ΙΣΟΤΗΤΑ όλους εκείνους τους κανόνες που βοηθούν μια ξεκάθαρη λειτουργία με ευθηνή αποτελεσματικότητα χωρίς αγκυλώσεις και καθυστερήσεις . Σκοπός μας ήταν και είναι να πούμε προς όλους ότι σημασία δεν έχει η ΘΕΣΗ αλλά η ΠΑΤΡΙΔΑ.
Το σκεπτικό της πρότασής μας έχει να κάνει με την οριζόντια μορφή ανάπτυξης αλλά και να μπορεί πράγματι η τοπική κοινωνία να εκλέγει τους κατά την άποψή της καλύτερους για θέσεις εύθηνης. Για αυτό τον λόγο και προτείνουμε τις δύο συνελεύσεις επιπλέων ( πόλης – νομού ) πέραν της ίδιας της συνέλευσης της ΣΠΙΘΑΣ για να συναντιώντε όλοι οι σπιθίτες/τριες της κοινωνίας του νομού ταχτικά και να έχει ο ένας άποψη για τον άλλο. Να κάνουν κοινές δράσεις και να χαράζουν ενιαία στρατηγική. Με αυτή την σκέψη προτείνουμε και την πρωτόγνωρη διαδικασία να λήγει ένα συνέδριο και να μην εκλέγει κεντρικούς συμβούλους το ίδιο αλλά να εκλέγονται από τις τοπικές κοινωνίες λίγες ημέρες μετά με βάση το εκλογικό μέτρο ( πληθυσμός του νομού ) για να μπορούν όλες οι περιοχές να έχουν κεντρικούς συμβούλους που θα τους στέλνουν οι ίδιοι και όχι να δημιουργούνται ομάδες προ ή μέσα στο συνέδριο υποστήριξης του ενός ή του άλλου και να μένουν χωρίς αντιπροσώπευση ολόκληρες περιοχές. Τονίζουμε δε ότι : τον καλύτερο κανονισμό να φτιάξουμε αν όλοι μας δεν λειτουργήσουμε διορθώνοντας τις αδυναμίες μας δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου